Dromader

Dromader

Numer katalogu
14832
Wymiary
14 x 3,4 x 10 cm (S × G × W)
Zalecenie odnośnie wieku
3-8 Lata
  • Szczegóły
  • Dalsze informacje
Szczegóły
Dromedar z serii Schleich® Wild Life ma, tak jak w naturalnym środowisku, tylko jeden garb. Często nosi też nazwę wielbłąd jadnogarbny.
Dromedary żyją na pustyniach w Afryce i Azji. Żywią się przede wszystkim liśćmi, suchą trawą i roślinami kolczastymi. W swoich garbach ssaki gromadzą nie wodę, lecz tłuszcz, który służy im przez długie tygodnie, jeśli nie mogą znaleźć pożywienia na pustyni. Wielbłąd z serii Schleich® Wild Life najadł się do syta, co widać po jego sterczącym, wypełnionym garbie.
Dalsze informacje

Ciekawostka

Kiedy nadchodzi burza piaskowa, dromedary zamykają otwory nosowe, by nie dostał się do nich piasek.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa : Camelus dromedarius
  • Rejon Występowania : Afryka, Azja, Australia
  • Status ochrony gatunku : Nie oszacowano
  • Główne siedlisko : Pustynia
Produkty powiązane