Ustawienia sfery prywatnej

Wymagane usługi

Wymagane usługi są esencjonalne dla funkcjonowania naszej strony i zatem nie mogą być zdeaktywowane. Należą do nich:

  • Session

  • Google Maps

  • Trusted Shops

  • IP lokalizacje (anonimowy)

  • Ustawienia sfery prywatnej

  • Cookies

Usługi analizy

Pomaga nam sporządzać zanonimizowane analizy i statystyki w celu większej wydajności i lepszego korzystania z naszych stron/aplikacji. Zebrane dane są dla nas najważniejszą podstawą rozpoznania potencjalnych problemów i stałej poprawy przyjemności korzystania z naszych stron.

  • Webtrekk

  • GoogleTags

  • Awin

Usługi personalizacji

Zapewnia bardziej osobiste, odpowiednie możliwości użytkownika poprzez personalizację/dostosowanie zawartości dla Ciebie bazując na poprzednich wizytach, odsłonach i zamówieniach.

  • Sovendus

  • Nosto

Usługi mediów społecznościowych

Umożliwia Ci dzielenie się naszymi treściami w mediach społecznościowych na przykład z przyjaciółmi i znajomymi oraz polecanie ich dalej innym osobom czy też ´lajkowanie´.

  • Facebook

Hiena

Hiena

SKU: 14735

Wymiary: 3,1 x 8,6 x 5,2 cm (S × G × W)


Hiena

Szczegóły dotyczące produktu

Hieny cętkowane to wprawdzie nie najpiękniejsze, ale z pewnością najskuteczniejsze drapieżniki afrykańskiej sawanny. Żyją w grupach liczących do osiemdziesięciu zwierząt i polują o zmierzchu.

Na pierwszy rzut oka hieny cętkowane wyglądają jak ponadwymiarowe psy. Uderzające są ich długie szyje, mocne czaszki, brązowe plamki na żółtobrązowym futrze i nachylona tylna linia tułowia. Dlatego hieny zawsze wyglądają, jakby przykucały. Wygląd tych drapieżników wpłynął na ich złe imię. Ludzcy obserwatorzy postrzegają je jako groźne i przebiegłe. W rzeczywistości hieny są najlepszymi myśliwymi afrykańskich sawann. O zmierzchu polują na większe zwierzęta kopytne, ale nie gardzą małymi zwierzętami, takimi jak owady czy gady. Czasami padają również ofiarą innych drapieżników, na przykład lwów czy lampartów. Hieny całkowicie zjadają ofiarę, ponieważ trawią nawet kości. Zwracają tylko włosy. Hiena żyje w stadach liczących do 80 zwierząt, zawsze prowadzonych przez dominującą samicę.

Ciekawostka

Hieny są w stanie rozgryźć i strawić nawet kości.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa: Crocuta crocuta
  • Rejon występowania: Afryka
  • Status ochrony gatunku: najmniejszej troski
  • Główne siedlisko: Busz subtropikalny, Subtropikalne użytki zielone, Sucha sawanna