Katta

Katta

Numer katalogu
14827
Wymiary
2,40 x 6,50 x 7,60 cm (S × G × W)
Zalecenie odnośnie wieku
3-8 Lata
  • Szczegóły
  • Dalsze informacje
Szczegóły
Lemur katta to mała małpa z długim ogonem w czarno-białe paski.
Lemur katta to mała małpa z długim ogonem w czarno-białe paski. Prowadzi dzienny tryb życia, mieszka w małych grupach i lubi się przytulać. W nocy śpi na drzewach, a w dzień zbiera owoce i liście. Stadu lemurów katta przewodzi zawsze samica. Poza lemurami zdarza się to tylko u hien i surykatek.
Dalsze informacje

Ciekawostka

Walczące ze sobą lemury katta wydzielają przykrą woń. Osobnik, który bardziej śmierdzi, wygrywa.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa : Lemur catta 
  • Rejon Występowania : Afryka
  • Status ochrony gatunku : Zagrożony
  • Główne siedlisko : Lasy subtropikalne