Kuoka

Kuoka

Numer katalogu
14823
Kuoka krótkoogonowa jest małym, spokojnym torbaczem. Należy do rodziny kangurów i bywa nazywana kangurem z krótkim ogonem.
  • Szczegóły
  • Dalsze informacje
Szczegóły
Wymiary
5,0 x 2,60 x 4,80 cm (S × G × W)
Zalecenie odnośnie wieku
3-8 Lata
Dalsze informacje
Kuoka krótkoogonowa jest małym, spokojnym torbaczem. Należy do rodziny kangurów i bywa nazywana kangurem z krótkim ogonem. Kuoka żyje na niewielkim obszarze południowo-zachodniej Australii i jest nazywana najszczęśliwszym zwierzęciem na świecie, ponieważ ze względu na wyraz pyszczka wygląda, jakby cały czas się śmiała.

Ciekawostka

W przeciwieństwie do większości innych kangurów kuoki potrafią wspinać się na niewielkie drzewa.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa : Setonix brachyurus 
  • Rejon Występowania : Australia
  • Status ochrony gatunku : Narażony
  • Główne siedlisko : Lasy subtropikalne
Produkty powiązane