Ustawienia sfery prywatnej

Wymagane usługi

Wymagane usługi są esencjonalne dla funkcjonowania naszej strony i zatem nie mogą być zdeaktywowane. Należą do nich:

  • Session

  • Google Maps

  • Trusted Shops

  • IP lokalizacje (anonimowy)

  • Ustawienia sfery prywatnej

  • Cookies

Usługi analizy

Pomaga nam sporządzać zanonimizowane analizy i statystyki w celu większej wydajności i lepszego korzystania z naszych stron/aplikacji. Zebrane dane są dla nas najważniejszą podstawą rozpoznania potencjalnych problemów i stałej poprawy przyjemności korzystania z naszych stron.

  • Webtrekk

  • GoogleTags

  • Awin

Usługi personalizacji

Zapewnia bardziej osobiste, odpowiednie możliwości użytkownika poprzez personalizację/dostosowanie zawartości dla Ciebie bazując na poprzednich wizytach, odsłonach i zamówieniach.

  • Sovendus

  • Nosto

Usługi mediów społecznościowych

Umożliwia Ci dzielenie się naszymi treściami w mediach społecznościowych na przykład z przyjaciółmi i znajomymi oraz polecanie ich dalej innym osobom czy też ´lajkowanie´.

  • Facebook

Lampart

Lampart

SKU: 14748

Wymiary: 12 x 2,5 x 5 cm (S × G × W)


Lampart

Szczegóły dotyczące produktu

Lampart ma na sierści czarne plamy w kształcie kwiatów i jest łudząco podobny do jaguara. Jednak na łatach jaguara znajduje się pośrodku mała kropka.

Lampart jest bardzo szybki i za jednym razem może skoczyć na odległość sześciu i wysokość trzech metrów. Umiejętnemu myśliwemu rzadko ucieka jego zdobycz. Śledzi ją nawet w wodzie lub na drzewach, ponieważ świetnie pływa i doskonale się wspina. Bez trudu wspina się na drzewa o wysokości do 15 metrów, nawet trzymając w pysku ofiary większe i cięższe od siebie. Żaden inny duży kot nie wspina się tak wysoko jak on, więc lampart może schronić się przed drapieżnikami na drzewie. Spędza też sporo czasu na drzewach, śpi na nich i obserwuje okolicę.

Ciekawostka

Lampart, obok tygrysa i jaguara, należy do nielicznych kotów drapieżnych, które chętnie pływają.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa: Panthera pardus
  • Rejon występowania: Afryka, Azja
  • Status ochrony gatunku: bliski zagrożenia
  • Główne siedlisko: Lasy subtropikalne, Sawanna