Lew, ryczący

Lew, ryczący

Numer katalogu
14726
Wymiary
10,7 x 4,6 x 6,6 cm (S × G × W)
Zalecenie odnośnie wieku
3-8 Lata
  • Szczegóły
  • Dalsze informacje
Szczegóły
Lwy to jedyne koty drapieżne, których samce mają grzywę i tym samym wyraźnie odróżniają się od samic.
Im większa grzywa lwa, tym bardziej jest ona przerażająca dla intruzów, przed którymi broni on swojego terytorium. Lwy są też jedynymi zwierzętami, które polują razem w grupie – choć to zadanie zwykle pozostawia się lwicom. Ponieważ w przeciwieństwie do gepardów nie są one szczególnie szybkie, używają swojej siły w stadzie. Gromadzą się z różnych kierunków, otaczają ofiarę i wykorzystują element zaskoczenia. Dzięki temu mogą polować na duże zwierzęta kopytne, takie jak zebry i gnu, a także bawoły i słabe słonie.
Dalsze informacje

Ciekawostka

Zanim grzywa lwiego samca całkowicie urośnie, mija pięć lat.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa : Panthera leo
  • Rejon Występowania : Afryka
  • Status ochrony gatunku : Narażony
  • Główne siedlisko : Sucha sawanna, Busz tropikalny, Subtropikalne użytki zielone
Produkty powiązane