Ustawienia sfery prywatnej

Wymagane usługi

Wymagane usługi są esencjonalne dla funkcjonowania naszej strony i zatem nie mogą być zdeaktywowane. Należą do nich:

  • Session

  • Google Maps

  • Trusted Shops

  • IP lokalizacje (anonimowy)

  • Ustawienia sfery prywatnej

  • Cookies

Usługi analizy

Pomaga nam sporządzać zanonimizowane analizy i statystyki w celu większej wydajności i lepszego korzystania z naszych stron/aplikacji. Zebrane dane są dla nas najważniejszą podstawą rozpoznania potencjalnych problemów i stałej poprawy przyjemności korzystania z naszych stron.

  • Webtrekk

  • GoogleTags

  • Awin

Usługi personalizacji

Zapewnia bardziej osobiste, odpowiednie możliwości użytkownika poprzez personalizację/dostosowanie zawartości dla Ciebie bazując na poprzednich wizytach, odsłonach i zamówieniach.

  • Sovendus

  • Nosto

Usługi mediów społecznościowych

Umożliwia Ci dzielenie się naszymi treściami w mediach społecznościowych na przykład z przyjaciółmi i znajomymi oraz polecanie ich dalej innym osobom czy też ´lajkowanie´.

  • Facebook

Mały gepard

Mały gepard

SKU: 14747

Wymiary: 4,5 x 2,4 x 3,6 cm (S × G × W)


Mały gepard

Szczegóły dotyczące produktu

Gdy małe gepardy przychodzą na świat, ważą zaledwie 300 gramów. Ich sierść ma już typowe, czarne cętki, a na pysku znajdują się charakterystyczne pasy w kształcie łez.

Dzieci gepardów są bardzo bezbronne i otwierają oczy dopiero po dwóch tygodniach. Gdy ich matka poluje, są bezbronne i narażone na łaskę głodnych lwów i hien. Jedyną szansą jest uzyskanie jak najlepszego maskowania. Pomaga im w tym długa, srebrna grzywa. Wysuwa się w górę jak irokez i z daleka przypomina długie źdźbła trawy. W wieku około sześciu miesięcy niemowlęta gepardów same uczą się polować. Po roku do dwóch lat maluchy najgorsze mają już za sobą i mogą się o siebie troszczyć.

Ciekawostka

Gepardziątka w pierwszych miesiącach życia mają na głowie i karku długą, puszystą grzywę.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa: Acinonyx jubatus
  • Rejon występowania: Afryka
  • Status ochrony gatunku: narażony
  • Główne siedlisko: Mokra sawanna, Sucha sawanna, Umiarkowane użytki zielone