Ustawienia sfery prywatnej

Wymagane usługi

Wymagane usługi są esencjonalne dla funkcjonowania naszej strony i zatem nie mogą być zdeaktywowane. Należą do nich:

  • Session

  • Google Maps

  • Trusted Shops

  • IP lokalizacje (anonimowy)

  • Ustawienia sfery prywatnej

  • Cookies

Usługi analizy

Pomaga nam sporządzać zanonimizowane analizy i statystyki w celu większej wydajności i lepszego korzystania z naszych stron/aplikacji. Zebrane dane są dla nas najważniejszą podstawą rozpoznania potencjalnych problemów i stałej poprawy przyjemności korzystania z naszych stron.

  • Webtrekk

  • GoogleTags

  • Awin

Usługi personalizacji

Zapewnia bardziej osobiste, odpowiednie możliwości użytkownika poprzez personalizację/dostosowanie zawartości dla Ciebie bazując na poprzednich wizytach, odsłonach i zamówieniach.

  • Sovendus

  • Nosto

Usługi mediów społecznościowych

Umożliwia Ci dzielenie się naszymi treściami w mediach społecznościowych na przykład z przyjaciółmi i znajomymi oraz polecanie ich dalej innym osobom czy też ´lajkowanie´.

  • Facebook

Oryks

Oryks

SKU: 14759

Wymiary: 11 x 4,7 x 11,5 cm (S × G × W)


Oryks

Szczegóły dotyczące produktu

Oryksy żyją na ekstremalnie suchych i gorących pustyniach. Mają wąskie rogi, prawie tak długie jak połowa ich ciała, i charakterystyczną, czarno-białą „maskę”.

Oryks ma rogi o długości 120–150 cm. Od nich też pochodzi jego nazwa, ponieważ w języku greckim „oryks” znaczy „spiczaste narzędzie”. Lwy, lamparty i hieny na własnej skórze przekonują się, że antylopa wie, jak dobrze się bronić. W ich pustynnym środowisku temperatura może osiągnąć znacznie ponad 40 stopni Celsjusza. Ale oryks zna sztuczkę chroniącą go przed gorącem. Podnosi swoją temperaturę ciała do momentu, aż będzie ona wyższa niż temperatura otoczenia. Dzięki temu uwalnia ciepło i absorbuje „chłodniejsze” powietrze.

Ciekawostka

Oryksy żyją na pustyni i wytrzymują ekstremalne temperatury sięgające nawet 45 stopni Celsjusza.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa: Oryx gazella
  • Rejon występowania: Afryka
  • Status ochrony gatunku: najmniejszej troski
  • Główne siedlisko: Pustynia