Panda czerwona

Panda czerwona

Numer katalogu
14833
Wymiary
8,7 x 2,5 x 3,5 cm (S × G × W)
Zalecenie odnośnie wieku
3-8 Lata
  • Szczegóły
  • Dalsze informacje
Szczegóły
Pandka ruda z serii Schleich® Wild Life ma prążkowany ogon, rudo-brązową sierść i silne łapki o ostrych pazurkach.
Pandka ruda to mały ssak zamieszkujący wschodni region Himalajów i południowo-zachodnią część Chin. Żywi się głównie bambusem. Tak jak pandka ruda z serii Schleich® Wild Life, zwierzę to w naturze wygląda na pierwszy rzut oka jak krzyżówka szopa, lisa i kota. Mimo swej nazwy zwierzę to nie jest jednak pandą. Dla pandki rudej stworzono oddzielną rodzinę o nazwie naukowej Ailuridae.
Dalsze informacje

Ciekawostka

Podczas drzemki pandka ruda zasłania swój pyszczek puszystym ogonem.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa : Ailurus fulgens
  • Rejon Występowania : Azja
  • Status ochrony gatunku : Zagrożony
  • Główne siedlisko : Lasy