Pingwin

Pingwin

Numer katalogu
14841
Wymiary
3,3 x 3,1 x 5,1 cm (S × G × W)
Zalecenie odnośnie wieku
3-8 Lata
  • Szczegóły
  • Dalsze informacje
Szczegóły
Pingwin z programu Schleich® WILD LIFE ma żółte cętki na uszach i czarno-białe upierzenie, przypominające frak.
Pingwin z programu Schleich® WILD LIFE to pingwin cesarski. Ze wszystkich pingwinów jest on największy i najcięższy. Poza tym jest on jedynym, żyjącym tak daleko na południu, na Antarktydzie. Pingwiny cesarskie nie budują gniazd lecz wysiadują jaja bezpośrednio na lodzie. Podczas gdy samica wędruje do morza po złożeniu jaj w poszukiwaniu ryb, jajo wysiaduje samiec. On układa jajo na swoich stopach i przykrywa fałdą tłuszczową brzucha, aby utrzymywać je w cieple.
  • Figury firmy Schleich® są modelowane ze wszystkimi szczegółami i stanowią cenną pedagogiczną zabawę.
  • Artykuł należy do tematycznego programu WILD LIFE i jest przeznaczony dla dzieci w wieku 3-8 lat.
Dalsze informacje

Ciekawostka

Jeśli pingwiny cesarskie chcą wyjść z wody, to skaczą wysokim łukiem na lód.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa : Aptenodytes forsteri
  • Rejon Występowania : Antarktyda
  • Status ochrony gatunku : Bliski zagrożenia
  • Główne siedlisko : Ocean, Wybrzeże