Ustawienia sfery prywatnej

Wymagane usługi

Wymagane usługi są esencjonalne dla funkcjonowania naszej strony i zatem nie mogą być zdeaktywowane. Należą do nich:

  • Session

  • Google Maps

  • Trusted Shops

  • IP lokalizacje (anonimowy)

  • Ustawienia sfery prywatnej

  • Cookies

Usługi analizy

Pomaga nam sporządzać zanonimizowane analizy i statystyki w celu większej wydajności i lepszego korzystania z naszych stron/aplikacji. Zebrane dane są dla nas najważniejszą podstawą rozpoznania potencjalnych problemów i stałej poprawy przyjemności korzystania z naszych stron.

  • Webtrekk

  • GoogleTags

  • Awin

Usługi personalizacji

Zapewnia bardziej osobiste, odpowiednie możliwości użytkownika poprzez personalizację/dostosowanie zawartości dla Ciebie bazując na poprzednich wizytach, odsłonach i zamówieniach.

  • Sovendus

  • Nosto

Usługi mediów społecznościowych

Umożliwia Ci dzielenie się naszymi treściami w mediach społecznościowych na przykład z przyjaciółmi i znajomymi oraz polecanie ich dalej innym osobom czy też ´lajkowanie´.

  • Facebook

Samica geparda

Samica geparda

SKU: 14746

Wymiary: 9,7 x 3,9 x 6,1 cm (S × G × W)


Samica geparda

Szczegóły dotyczące produktu

Gepardy to najszybsze zwierzęta na świecie. Ich szczupłe ciało i silne, długie nogi pozwalają im w ciągu kilku sekund rozpędzić się do prędkości 120 km/h.

Gepardy są doskonałymi myśliwymi. Najpierw ostrożnie podchodzą na kilka metrów do ofiary, a następnie w najdogodniejszym momencie biegną z prędkością błyskawicy. Jeśli ofiara podczas ucieczki nagle zmienia kierunek, gepardy po prostu obracają swoje ciało pośrodku podczas skoku. Umożliwia im to elastyczny kręgosłup. Jeśli jednak nie uda im się złapać ofiary po kilkuset metrach, muszą się poddać. Duża prędkość jest tak męcząca, że sił starcza tylko na krótki dystans.

Ciekawostka

Gepardy są doskonale przystosowane do warunków panujących na sawannie. Muszą pić wodę tylko co trzy do czterech dni.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa: Acinonyx jubatus
  • Rejon występowania: Afryka
  • Status ochrony gatunku: narażony
  • Główne siedlisko: Mokra sawanna, Sucha sawanna, Umiarkowane użytki zielone