Ustawienia sfery prywatnej

Wymagane usługi

Wymagane usługi są esencjonalne dla funkcjonowania naszej strony i zatem nie mogą być zdeaktywowane. Należą do nich:

  • Session

  • Google Maps

  • Trusted Shops

  • IP lokalizacje (anonimowy)

  • Ustawienia sfery prywatnej

  • Cookies

Usługi analizy

Pomaga nam sporządzać zanonimizowane analizy i statystyki w celu większej wydajności i lepszego korzystania z naszych stron/aplikacji. Zebrane dane są dla nas najważniejszą podstawą rozpoznania potencjalnych problemów i stałej poprawy przyjemności korzystania z naszych stron.

  • Webtrekk

  • GoogleTags

  • Awin

Usługi personalizacji

Zapewnia bardziej osobiste, odpowiednie możliwości użytkownika poprzez personalizację/dostosowanie zawartości dla Ciebie bazując na poprzednich wizytach, odsłonach i zamówieniach.

  • Sovendus

  • Nosto

Usługi mediów społecznościowych

Umożliwia Ci dzielenie się naszymi treściami w mediach społecznościowych na przykład z przyjaciółmi i znajomymi oraz polecanie ich dalej innym osobom czy też ´lajkowanie´.

  • Facebook

Samiec żyrafy

Samiec żyrafy

SKU: 14749

Wymiary: 12,7 x 4,4 x 17 cm (S × G × W)


Samiec żyrafy

Szczegóły dotyczące produktu

Samce żyrafy, osiągające wysokość do sześciu metrów, są największymi zwierzętami lądowymi. Ich szyja może mierzyć dwa i pół metra i ważyć nawet 250 kilogramów. Mimo tego mają – tak jak my ludzie – tylko siedem kręgów szyjnych.

Byki żyrafy są tak duże, że mogą zajrzeć przez okno na drugim piętrze budynku i powiedzieć „Witaj”. Ich język ma długość do 50 centymetrów, jest niewrażliwy na kolce liści i ma nietypowy kolor: jest ciemnoniebieski. Kolor chroni je przed poparzeniem słonecznym podczas owijania go wokół liści. Nawet duże zwierzęta, takie jak żyrafy, muszą spać między posiłkami. Gdy nie występuje niebezpieczeństwo, kładą się na drzemkę, na wolności śpią przede wszystkim na pustyni.

Ciekawostka

Gdy samce żyrafy walczą ze sobą, uderzają głową w szyję przeciwnika.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa: Giraffa camelopardalis
  • Rejon występowania: Afryka
  • Status ochrony gatunku: najmniejszej troski
  • Główne siedlisko: Busz subtropikalny, Lasy subtropikalne, Mokra sawanna