Słonica indyjska

Słonica indyjska

Numer katalogu
14753
Wymiary
13 x 5,5 x 8,5 cm (S × G × W)
Zalecenie odnośnie wieku
3-8 Lata
  • Szczegóły
  • Dalsze informacje
Szczegóły
Słonie mają niezwykle ruchliwą i silną trąbę, zawierającą 150 000 pęczków włókien mięśniowych. Na końcu trąby u słonia afrykańskiego znajdują się dwa „palce chwytne”, u azjatyckiego tylko jeden.
Trąba słonia jest tak wszechstronna jak szwajcarski nóż. Nie tylko bardzo dobrze nim wącha, ale również pobiera wodę, trzyma się na niej, podnosi drzewa lub obrzuca się chłodnym błotem. Aby zjeść, słoń chwyta liście i trawy trąbą, wyrywa je z drzewa i wkłada do jamy ustnej. Dorosłe zwierzę może zjeść nawet 150 kilogramów zieleniny dziennie. Słonie swoją trąbą mogą emitować nawet ludzkie słowa. W tym celu wkładają trąbę do pyska i kładą go na języku.
Dalsze informacje

Ciekawostka

Słonie swoją trąbą potrafią przemieszczać przedmioty ważące nawet do 300 kilogramów.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa : Elephas maximus
  • Rejon Występowania : Azja
  • Status ochrony gatunku : Zagrożony
  • Główne siedlisko : Lasy subtropikalne, Busz subtropikalny, Subtropikalne użytki zielone