Śnieżny leopard

Śnieżny leopard

Numer katalogu
14838
Wymiary
10,5 x 5,2 x 4,3 cm (S × G × W)
Zalecenie odnośnie wieku
3-8 Lata
  • Szczegóły
  • Dalsze informacje
Szczegóły
Leopard śnieżny ma jasnoszarą sierść z czarnymi rozetkami, tak jak ręcznie malowany leopard śnieżny z serii Schleich® Wild Life.
Leopard śnieżny to kot drapieżny zadomowiony w wyższych partiach gór skalistych Azji Środkowej. Jego głównym pożywieniem są owce, koziorożce i kozy. Gęsta sierść, chroniąca go przed zimnem, jest tak piękna, że wiele z tych zwierząt pada ofiarą kłusowników. Dlatego leopard śnieżny należy obecnie do grupy zwierząt zagrożonych wymarciem. Cechą charakterystyczną jest ogon, który tak jak u leoparda z serii Schleich® Wild Life, jest niemal tak długi jak jego ciało.
Dalsze informacje

Ciekawostka

Leopard śnieżny używa swojego grubego ogona jako steru podczas skoków i ochrona przed zimnem.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa : Panthera uncia
  • Rejon Występowania : Europa Północno-Wschodnia, Azja
  • Status ochrony gatunku : Narażony
  • Główne siedlisko : Góry
Produkty powiązane