Ustawienia sfery prywatnej

Wymagane usługi

Wymagane usługi są esencjonalne dla funkcjonowania naszej strony i zatem nie mogą być zdeaktywowane. Należą do nich:

  • Session

  • Google Maps

  • Trusted Shops

  • IP lokalizacje (anonimowy)

  • Ustawienia sfery prywatnej

  • Cookies

Usługi analizy

Pomaga nam sporządzać zanonimizowane analizy i statystyki w celu większej wydajności i lepszego korzystania z naszych stron/aplikacji. Zebrane dane są dla nas najważniejszą podstawą rozpoznania potencjalnych problemów i stałej poprawy przyjemności korzystania z naszych stron.

  • Webtrekk

  • GoogleTags

  • Awin

Usługi personalizacji

Zapewnia bardziej osobiste, odpowiednie możliwości użytkownika poprzez personalizację/dostosowanie zawartości dla Ciebie bazując na poprzednich wizytach, odsłonach i zamówieniach.

  • Sovendus

  • Nosto

Usługi mediów społecznościowych

Umożliwia Ci dzielenie się naszymi treściami w mediach społecznościowych na przykład z przyjaciółmi i znajomymi oraz polecanie ich dalej innym osobom czy też ´lajkowanie´.

  • Facebook

Grzechotnik

Grzechotnik

SKU: 14740

Wymiary: 6,3 x 3,9 x 2,5 cm (S × G × W)


Grzechotnik

Szczegóły dotyczące produktu

Grzechotnik to niebezpieczny, jadowity wąż. Słynie z końcówki swojego ogona, którą grzechocze dla ostrzeżenia.

Grzechotniki mają grzechotkę z pierścieni na czubku ogona. Gdy czują się zagrożone, bardzo szybko przemieszczają się one w przód i w tył – 50–60 razy na sekundę. Wydrążone pierścienie grzechoczą i wytwarzają przerażający hałas. Wąż chce tym wyrazić: „Uwaga, jestem niebezpieczny, trzymaj się ode mnie z daleka”. Ich trucizna jest tak silna, że jeden gram zabija kilka tysięcy myszy. Dlatego jest to jeden z najbardziej jadowitych węży na świecie. Największym przedstawiciel tego gatunku jest grzechotnik diamentowy o długości do 2,4 m i wadze osiągającej 4,5 kg.

Ciekawostka

Grzechotniki przed atakiem grzechoczą.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa: Crotalus
  • Rejon występowania: Ameryka Północna, Południowa, Środkowa
  • Status ochrony gatunku: najmniejszej troski
  • Główne siedlisko: Busz subtropikalny, Sucha sawanna, Umiarkowane strefy leśne, Umiarkowane użytki zielone