Młody niedźwiedź polarny, biegnący

Młody niedźwiedź polarny, biegnący

Numer katalogu
14708
Wymiary
6,5 x 4 x 4 cm (S × G × W)
Zalecenie odnośnie wieku
3-8 Lata
  • Szczegóły
  • Dalsze informacje
Szczegóły
Niedźwiedzie polarne to największe drapieżniki lądowe na Ziemi. Gęste, śnieżnobiałe futro i gruba tkanka tłuszczowa chronią je przed zimnem.
Niedźwiedź polarny jest największym lądowym drapieżnikiem na Ziemi. Ważący ponad 500 kilogramów i mający prawie trzy metry długości niedźwiedź jest dwa razy większy niż tygrys syberyjski. Niedźwiedzie polarne mają grubą warstwę tłuszczu, która pozwala im przetrwać ekstremalne arktyczne zimno. Mają również warstwę podszerstka i warstwę przezroczystych włosów ochronnych, dzięki czemu mogą pływać i polować w bardzo niskich temperaturach. Niedźwiedzie polarne są bardzo dobrymi pływakami i były widziane nawet do 300 km od wybrzeża. Niedźwiedzie polarne korzystają z bardzo wrażliwego węchu podczas poszukiwania pożywienia. Zapach mogą poczuć z półtora kilometra lub zakopany pod śniegiem o grubości jednego metra! Słuch i wzrok są porównywalne do ludzkiego. Chociaż niedźwiedzie polarne żyją jak samotnicy, nie mają ustalonych terytoriów i lubią się razem bawić. Kojarzenie w pary odbywa się w maju, a w okresie ciąży samica niedźwiedzia polarnego prawie potraja swoją wagę.
Dalsze informacje

Ciekawostka

Niedźwiedzie polarne doskonale przystosowały się do życia w wiecznych lodach Arktyki. Potrafią nawet przepływać długie dystanse w lodowatej wodzie.

Fakty naukowe

  • Nazwa naukowa : Ursus maritimus
  • Rejon Występowania : Arktyka, Grenlandia, Kanada, Syberia
  • Status ochrony gatunku : Narażony
  • Główne siedlisko : Ujścia rzek, Morze szelfowe
Produkty powiązane